Training



Klachten, bezwaarschriften of weerstand blijken vaker voort te komen uit ongenoegen met het proces of de omstandigheden, dan uit ongenoegen met de inhoud. Zich niet gehoord voelen, wantrouwen tegen de overheid, ruzie met de buren, niet teruggebeld worden, lang wachten op een antwoord; allemaal mogelijke redenen om dan maar een bezwaarschrift of klacht in te dienen.

Veel conflicten op de werkvloer ontstaan ook door miscommunicatie, elkaar niet begrijpen maar zich hiervan niet (altijd) bewust zijn. Ook hier is het proces vaker de oorzaak van onenigheid dan de inhoud. Standpunten verharden zich al snel en een oplossing lijkt dan ineens ver weg!

Bij een training mediationvaardigheden doen deelnemers kennis en vaardigheden op, aan de hand van uitgangspunten die gelden bij mediation.

Communicatieve vaardigheden zoals luisteren, samenvatten en doorvragen. Maar vooral ook: neutraal overkomen, voorkomen dat er een lading in het gesprek ontstaat en zorgen dat partijen zich gehoord en begrepen voelen. De toepassing van mediationvaardigheden is gericht op het voorkomen of beperken van conflicten, door een proactieve en mensgerichte opstelling in de (gemeentelijke) relatie met burgers en bedrijven. Doordat burgers zich vaker serieus genomen en gehoord voelen, zal dit leiden tot aanmerkelijk minder juridische procedures ‘tegen’ de gemeente. Mediationvaardigheden dragen zo bij aan het verbeteren van de relatie met burgers en bedrijven, een betere dienstverlening, kortere doorlooptijden en minder werkdruk en hogere medewerker tevredenheid bij ambtenaren.




Samenwerking Kelly & de Vries

Als trainer werk ik vaak samen met Angelique Kelly. Zij is zelfstandig mediator en trainer. Voor meer informatie kunt u terecht op angeliquekelly.nl. Door samen te werken kunnen wij in de training ook optreden als acteur in rollenspellen.




Wat houdt de training mediationvaardigheden in

Wij hebben een tweedaagse training samengesteld met een programma waarin de deelnemers leren;


  • Actief te luisteren: luisteren op een manier dat de ander zich gehoord en begrepen voelt;
  • De-escaleren: vroegtijdig signalen van spanning bij zichzelf en/of de ander herkennen;
  • Omgaan met emoties;
  • Zoeken naar onderliggende (gezamenlijke) belangen: is er een vraag achter de vraag?;
  • Zoeken naar oplossingen die draagvlak hebben bij beide partijen?;
  • Patronen, gedrag en emoties herkennen bij zichzelf en binnen de organisatie en leren hierop in te spelen.

Kortom, de deelnemer heeft aan het eind van de training inzicht in en beschikt over vaardigheden om een (dreigend) conflict te hanteren.




Doelgroep

Wij richten ons met deze training op medewerkers bij overheidsinstanties die regelmatig complexe gesprekken voeren met burgers, ondernemers, bedrijven en overige organisaties (scholen, verenigingen, stichtingen, etc.)




Maatwerk

Vooraf bespreken we uitgebreid met u welke wensen er bestaan omtrent leerdoelen, duur van de training enzovoort zodat wij de training hierop volledig kunnen afstemmen.